čtvrtek 8. září 2011

Proč?!


Photobucket


Nedávno jsem v nějakém časopise, četl o tom, že v Nizozemí by prý měli stavět nějakou umělou horu, vysokou asi dva tisíce metrů! Já noviny sice čtu a zprávy sleduji i na internetu. Ale asi mi něco uniklo…

Nemá se něco podobného stavět náhodou i v Praze? Určitě se tu něco takového stavět musí. Na Václaváku! Na Staromáku! Určitě ano! Jinak si totiž nedovedu vysvětlit, proč lidé v centru Prahy nosí úplně to stejné oblečení, jaké nosí lidé, kteří si chtějí vyšlápnout na vysokohorskou túru. Proč? PROČ?!


Photobucket
„Vždy připraven!“ Ano, to jistě jste. Ale čekáte, že uprostřed Václaváku z ničeho nic vyraší nějaká hora?

Photobucket
Kousek od Rytířské ulice, stejně jako první fotka.

Photobucket
Včera jsem se s Honzou z Wornu bavil o tom, že Pietro Filipi je jedna z posledních českých oděvních firem. Bohužel, Rejoice se rovněž těší velké oblibě. Vyfoceno na Náměstí Jana Palacha. Pro ty co to neví: na tomto náměstí se nachází slovutné horolezecké středisko Filosofická fakulta Univerzity Karlovy, kde jsou rejoicky, funkční triko, fleecová mikina, trekové boty a horolezecké batohy něco jako školní uniforma.

Photobucket

Photobucket
Tyto dvě fotografie jsem pořídil na dovolené v tyrolském Hintertuxu. Jen několik desítek metrů od lanovky na ledovec, ze kterého se ti lidé právě vraceli... Všimněte si, že jsou stejně oblečeni jako lidé v centru Prahy. Já vím, že třeba Nerudovka je poněkud strmá, ale věřte, zvládnete to i v polobotkách.

122 komentářů:

  1. Rejoicky bych zakazala, plosne. Hruza des.

    OdpovědětVymazat
  2. Oni se na nás dívají stejně tak blbě, jako my na ně! :-/

    OdpovědětVymazat
  3. a co takhle trochu...tolerance? ne všem záleží na tom, aby za každých okolností vypadali skvěle. zvlášť turistům (což určitě skupinky na fotkách jsou) je evidentně jedno, že jsou trnem v oku nějaké módní policii. někdo se prostě chce cítit pohodlně 24/7. nedýchalo by se nám všem líp, kdybychom konečně odhodili programovou účelnost oděvů? v dnešní době to trochu zavání pozérským staromilstvím. když budu chtít jít do lesa na jehlách, půjdu. když chce někdo chodit po václaváku v teplákách, tak ať. pro mě to není o nic větší trn v oku než leckterá rádoby decentně elegantní panička.

    OdpovědětVymazat
  4. FF UK není módní peklo o nic víc, než jiná místa v Praze, jako sorry, ale moje tamní studijní zkušenost je jistě delší než tvoje. Občas se tam našel i ňákej fajn pankáč, nebo dandy a u nás na anglistice by se ti asi líbilo, jelikož tam převládal preppy americkej univerzitní styl. Prostě tam najdeš skoro všechno a to se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsou to holt lidi, kteří, tak nehledí na to co maj oblečený a vemou si to co každej, aby byli stejní. No tak co je to jejich věc. Nedělala bych z toho zas takovou hrůzu. Jsou i horčí věci, co jsou schopní lidi udělat.

    OdpovědětVymazat
  6. Podívejte se na ty poslední dvě fotky a na ten zbytek. Vám fakt nepřijde divné, že ty lidi co fakt lezli po horách mají na sobě to stejné jako lidi ve městě? Mně teda jo :D

    OdpovědětVymazat
  7. nevim proč, ale je to šílené :D

    OdpovědětVymazat
  8. U nás je to zcela běžné! Lidé se oblékají sportovně ptozože cestují! Moje máma se neobléká jinak..

    OdpovědětVymazat
  9. jaky je rozdil kdyz cely den chodis po horach a po spinave Praze? kdyz sem prijedes pres celou Evropu nebo z druhe strany zemekoule, beres si proste jednu nepromokavou bundu(tu co mas) a pohodlne boty, proste a jednoduse abys nezmoknul a nemel puchyre...rozhodne se tech lidi neleknu jako Tebe, ty jelito jedno, fashionisticke...starej se predevsim o sebe!

    OdpovědětVymazat
  10. Víťo, a nenapadlo tě ani na setinu sekundy, že to nosí, protože se v tom cítí pohodlně a nějaký český fashionisto je jim úplně ukradenej? Všichni nemůžou nosit semišové kozačky, které jsou jim o číslo menší a džínové šortky, ustřižené v tak nešťastné délce, že jejich nositel (jmenovitě ty) vypadá jak figurína, poskládaná z několika nesourodých kusů těl...mě tohle tvoje nerespektování velikostí a typu postavy rozčiluje mnohem víc než lidé, co se oblékají "nevhodně do města"...

    OdpovědětVymazat
  11. Prepáč, ale tiež milujem módu, ale sú to proste turisty a príde im to normálne sa tak obliecť a myslí, že móda pri celodennom lietaní je im ukradnutá. Keby boli všetci tak staršne štýloví ako ty, asi aj teba by to prestalo baviť, tak buď rád, že vynikáš. Tí ktorí cestuju bohvie odkiaľ a proste si zoberú niečo také aby boli v pohodlí. Ja tiež keď idem do Tatier alebo na turistiku si dám tenisky, mikinu a podobné. Tam mi je tak ukradnuté či mám nové ihličky doma v krabici, alebo sako na vešiaku. Prepáč, ale toto vôbec nebolo vhodné a vôbec na svojom mieste.
    A príde mi to divné, že je to fakt to isté čo na horách, ale tak im je to proste jedno, oni to berú ako idem na spoznavací zájazd a basta.
    Tiež si myslím, že keď sa niektorá z tých tetúl oblečie normálne do mesta bude vyzerať dobre, tiež možno keď sa pozrie na nejakú stylovú ženskú povie: "vidíš aké ma pekné topánky".

    OdpovědětVymazat
  12. Podle mě moc řešíš, co ostatní nosí. Každý má právo si vzít na sebe, co chce a co je pro něj pohodlné. Nemyslím si, že by ti lidé tím někoho museli nutně pohoršovat. Já bych si samozřejmě to, co mají oni, na sebe nevzala, ale neberu to ani jako tragédii...

    OdpovědětVymazat
  13. Tak tohle je vážně trochu mimo. Připdávám se k ostatním a souhlasím s tím, že lidi na fotkách jsou očividně turisti. Třeba jeli na dovolenou do hor a spontánně se rozhodli vyrazit na výlet do Prahy. Nebo prostě preferují pohodlnost a nechtějí se celý den trmácet městem v něčem, v čem budou sice super trendy, ale každý krok bude nepříjemný a bolestivý, protože jednoduše budou mít stylové boty, úchvatné kalhoty, zahaleni budou ve značkových trenčkotech a cardiganech (jak rád říkáváš) a to všechno proto, aby oslnili pražského fashion policistu Vítka.
    Jakože LOL Víťo.
    A když budu mluvit ze svých zkušeností, tak je někdy za a) vážně příjemnější chodit po městě v něčem, co je mi pohodlný (ačkoliv pravda, že sportovní bundy se snažím vyvarovat vždycky, ale někdy přes to vlak prostě nejede) za b) nemám chuť dělat parádu, za c) někdy je problém ušetřit na dovolenou a ještě se stylově oblíknout, abys oslnil všechny módní blogery, co na tebe v ulicích světových metropolí čekají
    ....a těch důvodů je prostě tolik, že nemám chuť je dál vypisovat. Otevři své, značkovámi brýlemi zakryté, oči Víťo ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. Proč? Protože pro některé lidi je prostě důležitější pohodlí. Když se já jedu podívat do nějakého města, tak si taky nevezmu boty na podpatku, abych po hodině chození odpadla, ale radši sportovní boty, ve kterých vydržím chodit celý den... A proč si nevzít sportovní bundu, která neprofoukne, radši než klepat kosu v šik sáčku? Každý nepřemýšlí nad tím, co si o něm myslí fešn blogeři, jsou důležitější věci. Jasně, dá se oblíknout pěkně i pohodlně zároveň... ale ne každý má potřebu se o to starat, ne každý má potřebnou dávku vkusu. Mohl bys být ke svému okolí trochu tolerantnější :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  17. Nemůžu víc než souhlasit s ostatními komentujícími.
    Módních bloggerů je opravdu mnoho, možná víc než dost.

    Většinu blogů bych nenazvala "fashion" a patří mezi ně i ten můj.

    Většina z nich si stěžuje na toleranci, spíše netoleranci českých lidí. Otázkou je, zda-li jsou tolerantní k ostatním občanům, pro které není a nikdy nebude móda hlavním koníčkem.
    Ráda nosím hezké věci, vlastně i oni, jen každý svým způsobem. Pokud bych měla více možností, nakupovala bych a nakupovala. Ale pohodlí je pro mě důležitější. Nenosím podpatky za každou cenu. Nehodlám se v nich trmácet přes půl Prahy jen proto, abych měla dokonalou fotku.

    Toto oblečení odsuzuji pouze v divadle, kde cizinci nerespektují pravidla a vypadají jako z lyžařského zájezdu.

    Tebe můžu nazvat bloggerem, tvé oblečky mě baví, máš drzost, hravost a nápaditost...občas působíš arogantním dojmem. Nebrala bych to jako negativní vlastnost.

    Jen bych to prostě kolem sebe tak moc neřešila...Ať si každý chodí jak chce...vždyť je to jeho věc...

    OdpovědětVymazat
  18. Ať si každej chodí, jak chce, ale já si stejně tak můžu říct, že to je hnus. Nechtěla bych vypadat jak člen stáda v hnusomodrákách nebo rejoicech. A v nikdo mi nemůže zakazovat si to myslet, napsat to. Tak asi. Víťo, ne vždy se mi líbí, co nosíš, jak kdy, ale je to Tvá věc a nedej se. Pořád lepší než to modrokostkované stádo.

    OdpovědětVymazat
  19. Je děs, že zhruba 80% čechů má sportovní styl, ale zřejmě chcou být v pohodlí. Každý se ale obléká podle svého vkusu, co už. Aspoň si někdo vezme příklad, jak se oblékat nemá. :)

    OdpovědětVymazat
  20. Mily Vito, jiz chvilku sleduju tvuj blog, protoze mi prijde, ze na chlapa se slusne oblekas a nevyjadrujes se jako idiot, cestinu taky ovladas, takze te rada ctu. Bohuzel se ale musim priznat, ze souhlasim s temi prispevky, ktere upozornuji na to, ze toto obleceni je zcela normalni pro turistu. Nehlede na to, ze na fotkach jsou starsi lide, kteri asi nebudou z Prahy (proc by si ji jinak fotili). Bohuzel ne vsichni jsou tak ve vate jako ty (mimochodem, v ktere praci se vydelava tak, ze si budu moct dovolit designerske kousky?) a nekdy jsou radi, ze maji vubec do huby a i kdyby nakrasne chteli, tak jim nic jineho nez nakoupit obleceni v trznici nebo second handu nezbyde. Abych sve tvrzeni neci podlozila, napriklad moje teta zijici v okrese Bruntal, ma spolu se svym manzelem mesicne na utratu cca 14 tisic KC, z kterych musi pokryt VESKERE sve naklady. Tito lide si tak proto radeji koupi jedny dobre pohodlne boty (byt ty sportovni pohorky) a chodi v nich vsude, protoze maji maximalne dva az tri pary bot (protoze si to jednoduse nemuzou dovolit). Takze pred tim, nez nekoho zacnes kritizovat, v cem a jak chodi, tak by ses mohl zamyslet nad tim, ze ne vsichni lide zijici v CR (me nevyjimaje a to ziju v Praze a mam plat vyssi nez je cesky i prazsky prumer) si mohou ty hezke a stylove veci dovolit.

    S uctou, Veronika

    OdpovědětVymazat
  21. A představ si Víťo, že takto chodí turisté oblékáni nejen na Václaváku a Staromáku! Ale také v Českém Krumlově, Brně, Pasově, Paříži, atd.atd.atd. Divný, co?

    OdpovědětVymazat
  22. Mám měsíčně 6000 na jídlo, drogerii, kosmetiku, oblečení a jiné vídaje. nebudu do toho počítat kolik mě stojí bydlení, inkaso, internet. Jo telefon taky platím z té šestky. A ne nechodím v rejoicech, džínách, teniskách ani trekových botách. Věřte mi, jde to! Sice musím dost slevit z kvality, nekoupím si toho moc, ale taky se nemusím řadit do stáda ovcí. A ano, ať si tak chodí, je to jejich věc. Noc to nemění na tom, že je to stádní a že není nutné jet jako turista do Prahy coby horal.

    OdpovědětVymazat
  23. Tak já teda souhlasím s Víťou, jestli si fakt někdo vážně myslí, že tohle je adekvátní oblečení pro pražského turistu, tak nevím, odkud spadl. Hlavně když v Praze se dá lézt na kopec akorát na Petřín nebo do Divoké Šárky. Jak do Prahy tak do jiných světových měst jezdím často, jako "turistka" a tohle by mě ani nenapadlo si oblíct. Proč bych si měla brát boty na výšlap a šusťákovku? Nějaké uzavřené kožené boty, když je teda zima a kabát nebo sako snad nikoho nezabije. Oděvy výše ve městě fakt postrádají logiku, v minulým století by nikoho ani nenapadl se takhle blbě oblíct, všichni chodili do města jen vyšňoření, teď tam jde každý jako buran. Česko je fakt světové, pf.

    OdpovědětVymazat
  24. Ad Martina...nedávno jsem byla právě v Českém Krumlově, město přeplněné turisty z celého světa...koukala jsem, jak chodí oblékáni...a zaujalo mne, že v turistickém chodí nejen Češi...slyšela jsem němčinu, angličtinu, dokonce francouzštinu a jiné jazyky. Takže to není záležitost jen nás Čechů...nekálej si do vlastního hnízda :-)) A Česko je skutečně světové, jinak by sem ti cizinci nejezdili...netřeba ten jedovatý tón kvůli pár hadrům.

    OdpovědětVymazat
  25. presne takto vyzeraju napriklad aj japonski turisti v hocijakom inom europskom meste :-D
    mna by zaujimalo, co by si ludom, co behaju cely den po pamiatkach, potrebuju oblecenie, ktore znesie aj radikalne zmeny pocasia, oblecenie, na ktore mas obmedzeny rozpocet(!) a aj objem batoziny(!), odporucil ty. a nemyslim to vyryvacne, ale ako namet na pokracovanie tohto clanku...

    OdpovědětVymazat
  26. Martina Golightly: že by takhle chodili turisti jenom v praze, je pro mě docela novinka. minimálně tady ve stockholmu (a za jakou módní metropoli se považuje) je to taky úplně běžný. proč by sis měla brát boty na výšlap? třeba proto, že toho chceš za den co nejvíc obejít a na podpatcích by to bylo utrpení? já se zase prám, proč by se lidi měli snařit dodržovat oděvní pravidla minulýho století, když ostatní dobová pravidla jsou už dávno mimo?

    OdpovědětVymazat
  27. A to já bych se tedy vůči většině komentářů ohradila. I pohodlné oblečení může vypadat dobře a neevokovat horskou túru. Nedávno jsem byla v Římě a celé dny tam prochodila v šatech (samozřejmě vzdušných a dostatečně volných, ne společenských) a hezkých kožených městských sandálech s tvarovanou stélkou (žádné přezky na sucháč a podobně). Nebyl nejmenší problém, večer mě díky tomu tvarování ani nebolely nohy. V chladnějším počasí bych volila třeba svetr, kožené sako, teplejší sukni, punčochy a pevné nižší kozačky s dostatečně silnou podrážkou. Všechno běžně k sehnání.

    Nechápu, proč bych měla při návštěvě cizího města nosit "turistický" ohoz, když po svém městě tak nechodím, přestože mám třeba pochůzky na několik hodin.

    K těm fotkám: Na zahraničních turistech je aspoň dobré, že si obvykle zvládnou koupit správnou velikost a nemít všechno vytahané a zmačkané. Domorodci jsou díky tomu bohužel pořád rozeznatelní. To není otázka pohodlí, to je jenom bezradnost a ignorance.

    OdpovědětVymazat
  28. ale co když je tohle pro onoho příslovečeného turistu běžný oděv a nenosí to jenom na výletě v praze? co když to tak prostě nosí běžně, nosit to tak chce a ani mu to na rozdíl od jiných nepřipadá esteticky závadné?

    OdpovědětVymazat
  29. miakarina: O tom právě trošku pochybuju, protože když jsem někde v zahraničí, takhle oblečení jsou opravdu skoro výhradně lidé v turistických hloučcích (zase mluvím o větších městech, ne o výletech do hor). Domorodci mají třeba taky něco pohodlného střihu, ale nebývá to ta obligátní mikina, šusťákovka a trekové boty.

    Mimochodem, obléct se "neturisticky" má ještě jednu praktickou výhodu: Nejste zdaleka takový terč pro kapsáře, nadháněče z restaurací a podobnou sebranku.

    OdpovědětVymazat
  30. Miakarina, však já neřekla, že jen v Praze, nepochopila jsi to asi, že?:) A jsem pro udělání článku, co pohodlného a hezkého si oblíct do města jako turista, to by Víťa mohl udělat, třeba by se někdo poučil a řekl si "jé, jde to i jinak než s baťohem" .)

    OdpovědětVymazat
  31. Martina Golightly: ano, evidentně jsem tvojí závěrečnou větu "Česko je fakt světové, pf." pochopila špatně.

    anonym: ale turisté se nemusí rekrutovat jen z řad obyvatel větších měst, ne? nebudem si asi nalhávat, že oblékání obyvatel metropolí se 100%ně shoduje s oblékáním obyvatel řekněme na vesnici, ale někdo se prostě 'vhodně' oblékat nechce.

    OdpovědětVymazat
  32. Ja si akosi kozene sako a sandale do premenliveho pocasia (rozumej slnecno-veterno-prehanky) predstavit neviem. Predsa len pocasie v Rime je nieco uplne ine, ako pocasie v Prahe, to prirovnanie asi nie je uplne vhodne. Cize turisti na Vitkovych fotkach zas az tak na vyber nemaju - nepremokave vetrovky alebo parky, pohodlne nohavice (sukna je neprakticka - ked je slnecno moze byt v pancuchach zbytocne teplo, ak sa schladi a bude prsat moze byt zas s holymi nohami problem) a pohodlne uzavrete topanky. Skoro vsetko na tych obrazkoch je, akurat mozno topanky a bundy mohli byt menej sportove, miesto rifli nohavice z ineho materialu. Tu sa zas da polemizovat o tom, ci ludia vo veobecnosti maju na to kupovat si dvojo druhov pohodlnych topanok/bund/nohavic - jedny na vylet do mesta, druhe na vylet do prirody ci na sport. Kupia si podla mna len jedny, tie, co im pridu univerzalnejsie.

    A k zmackanemu a vytahanemu odevu - obycajne je to sposobene lacnym materialom a spracovanim, asi preto ten rozdiel oproti zahraniciu.

    Ako ja chapem snahu apelovat na ludi, aby na svoj zovnajsok nerezignovali, aby sa zamysleli nad tym, ako vyzeraju, ale toto mi pride vazne ako sliapnutie mimo.

    OdpovědětVymazat
  33. miakarina: Obyvatelé měst jezdí do zahraničí víc než lidi z vesnic (větší kupní síla, větší potřeba vypadnout...)

    OdpovědětVymazat
  34. A nejde vůbec jenom o ten Řím. Bydlela jsem v Praze, teď žiju v Brně. Do práce chodím pěšky, dohromady každý den tři kilometry, terén nic moc, rozbitý chodník, cestičky. Šusťákovku nebo trekáče jsem si do města nevzala roky. Když prší, vytáhnu skládací deštník (ten ostatně turisti mívají taky). Dobrá kožená bota na silné podrážce (ne blbě slepená baťovka za litr) přežije při nějaké základní impregnaci i plískanice. Dobrá kožená bunda neprofoukne, kabát už vůbec ne.

    Navíc turistické oblečení není odpověď na proměnlivost počasí. Když vyjde sluníčko, lidem na fotkách bude v té mikině, kalhotách a botách taky horko.

    OdpovědětVymazat
  35. Anonymní 15:49 : Když vysvitne sluníčko, tak si mikinu sundám a je mi zase fajn. Když budu v sukni, sandálkách a fešnym cardigánku a začne foukat a pršet tak můžu leda zalézt na zbytek dne někam do kavárny a kvůli tomu na dovolenou opravdu nejezdím. Stejně tak radši budu mít na sobě nepromokavou bundu než celý den držet nad hlavou deštník.
    Navíc ze zkušenosti vím, že cizinci často jezdí do Prahy jen na pár dní a zbytek dovolené tráví někde jinde, třeba v přírodě. Turisti z větších dálek často spojují návštěvu Prahy i s výletem třeba do Alp a přijde mi vcelku logické, že s sebou netahají celou svojí skříň jen proto aby těch pár dní co budou ve městě čistě náhodou někoho nepohoršovali.
    Nemůžu si pomoct ale to Víťovo věčné pohoršování nad každým kdo není tak strašně (rádoby) stylový jako on mi přijde směšné. Bára

    OdpovědětVymazat
  36. Bára: Prosila bych nepřekrucovat a nesplácávat několik věcí dohromady. O sandálech jsem mluvila v souvislosti s tím Římem v létě. Horní vrstvu může člověk sundat, ať je to mikina, nebo městská bunda. Když prší celý den, nezůstávají venku ani turisti v nepromokavých bundách, takže ten výrok s deštníkem taky moc neplatí. Sukně je mimochodem do proměnlivého počasí leckdy vhodnější než kalhoty, stačí dobře vychytat délku a materiál (taky mám ráda svoje pohodlí a kdyby sukně nebyly praktické, nenosila bych je pět dní v týdnu jako teď).

    S tím, že turisti jedou třeba z města rovnou do přírody, je to jenom krkolomné vymýšlení důvodů. To bude pravda sem tam, ne ve většině případů.

    Jo a konečně: Autora blogu můžeme kritizovat za spoustu věcí, ale zrovna tady opravdu po nikom nechce, aby se oblíkal jako on.

    OdpovědětVymazat
  37. :)

    http://trendland.net/2011/09/09/mens-bag-trend-review/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+cyanatrendland+%28Trendland%29

    i was thinking you may like this
    h.

    OdpovědětVymazat
  38. Komentáře jsem dočetla asi tak do poloviny. Nicméně bych velmi ráda od diskutujících dostala vysvětlení, proč pohodlné rovná se sportovní oblečení vhodné do lesa či do hor a hezké, vkusné a mšstské oblečení je automaticky nepohodlné, hm?

    OdpovědětVymazat
  39. Přijde mi zajímavé, že ke střední třídě se u nás řadí něco kolem 50 % lidí, přičemž se 99 % národa obléká jako třída (nej)nižší. Un peu bizarre...

    OdpovědětVymazat
  40. Vy dva chytráci - Al Hashme a Víťa, běžte si radši navzájem honit ty vaše malý čuráky a dejte normální lidem pokoj :-)

    Protože víc primitivní lidi jsem ještě za svůj život neviděla.
    Jeden rádoby ikonickej, těžce povrchní, lehce zženštilej a pro většinu lidí prudce asexuální.
    Druhej megagigaoriginální, zvyšující si svý ego tím že vystavuje svý oblečení. Kritizující HMkový blogery přitom sám si jede jen všechno Adidas.

    Holky, narovinu, bez nějakého vlezdoprdelkování, která z Vás by si dovedla představit, že by chodila/žila/sexuálně žila s jedním z nich? Která z Vás by dala přednost normálnímu, stylově/slušně/moderně/sportovně oblékanému klukovi, co to má v hlavě v pořádku a neřeší jen norkový mýdla, ultra krátký shortky a nebo J. Scotta, hatery a neustálé řešení běžně dostupných řetězců? ale užívá se života/studuje/baví se/sportuje a neřeší s prminutím takovýhle píčoviny.

    Hanka

    OdpovědětVymazat
  41. Hanka: slizká skoroslečínka a otesánek s plyšákama na nohou... jako taky bych si nevybrala :D přesně jak říkáš taky bych dala přednost normálnímu klukovi než jim dvou. No možná bych snad radši byla i navěky sama než mít s jednim z nich cokoliv společnýho...
    Bára

    OdpovědětVymazat
  42. Hanka, tak tak, radši kluka v sandálech od stánkařů a rejoice hadrech než jednoho z těchle dvou...o norkovým mýdle nebo kartáčku ze zvířecích štětin ani nemluvím :-/

    OdpovědětVymazat
  43. Či Ko by rád norkové mýdlo. Taky je stále zahalen pouze v kápi.

    http://kocicouruv-satnik.blogspot.com/

    Šukám vám myš!

    OdpovědětVymazat
  44. Vám nikomu nepřijde divné, že ti lidi na posledních fotkách lezli na ledovec v obtažených džínách? 8-O

    A Víťo, Ada je jenom jedna, na tu vtipnou jedovatost nemáš.

    OdpovědětVymazat
  45. Turisté mohou chodit oblečení hezky. A jak někdo říkal, že není jednoduché ušetřit na stylové oblečení a dovolenou zároveň – pokud vím, tak trekové a lyžařské oblečení je také docela drahé, ne? A je možné se oblékat hezky i za málo peněz.
    Co se týče pohodlí, podívejte se sem: http://www.viceland.com/cs/dd.php?id=2710 - je to tam vtipně vystiženo: „You know who else is more interested in comfort than what people think? Babies. This is you.“
    Veronika: Myslím, že hezké oblečení není jen otázkou peněz. Jedna moje kamarádka nakupuje v sekáči za 10 Kč/ks a podobně, a chodí oblékaná hezky. A ty komentáře o mojí práci si laskavě nechej. Na ty svoje „designérské kousky“ si vydělávám sám a také nakupuji v sekáčích a podobně…
    Netvrdím, že tak chodí oblékaní jen Češi. Ale toto jsou fotky z Prahy, protože tam bydlím. Kdybych bydlel v Paříži, tak by ty fotky byly odtud, že ano.
    Jak už tu v komentářích někdo řekl – proč je pohodlné pouze sportovní oblečení a to ostatní nepohodlné?
    Hanka: Každý má jiný vkus. A proč si myslíš, že když píšu tento blog, že jen sedím u počítače a že si neužívám života?
    Ty vaše kecy o tom jak řešíme krátké kalhoty nebo si strčte víte kam. Jestli vás zajímají jiná témata než móda, tak čtěte jiný blog, který vás zaujme ;)
    A nevěděl jsem, že kritizovat lidi smí jen Áda a já si na ni hrát nechci. Šlo mi o to srovnání – lidé, kteří se vrací z výšlapu na alpský ledovec vysoký tři tisíce metrů a lidé v centru Prahy. Ať už turisté či místní, myslím, že horolezecká výstroj není v Praze nutná.

    OdpovědětVymazat
  46. Neřeš je, řeš sebe, všeználku...
    Na filozofickou fakultu v prvé řadě asi nebudou chodit nějací módní guru, že ano... JE TO FILOZOFICKÁ FAKULTA! tam opravdu nejde v prvé řadě o nějaký super skvělý outfit, jestli se tomu divíš, tak jsi prostě magor a nemáš tam co dělat (jestli tam tedy ještě pořád chodíš, poté co každý den musíš zažívat za "módní peklo"... to, že ty jsi tam výjimka, neznamená, že se musíš koukat na ostatní myslící mozkem skrz prsty. A co si budem povídat, když se divám na tebe, také se mi nelíbí, jak se oblékáš. Ale fotky s tvojí osobou a zamazaným obličejem na blog nedávám...

    + vzít si sportovní oblečení do města jakožto postarší turista, když vím, že budu celý den šlapat po Praze? SAKRA PROČ BY NEMOHLI? Asi by ses jednou měl jít celý den procházet po Praze a ne jen rychle vyfotit hadříčky a zase zalézt domů a hodit to na blog. Přijde mi, že jsi nikdy necestoval.

    Neřeš je, řeš sebe, ale to už tady bylo vlastně řečeno několikrát...

    OdpovědětVymazat
  47. Naprosté a jednoznačné ANO!!!!
    Souhlasím s každým slovem v tomto perfektním článku! Je to u nás na ulicích prostě katastrofa.
    A obávám se, že to ještě dlouho jiné ani nebude.
    ...M*

    OdpovědětVymazat
  48. Ano, tos řekl moc pěkně, to poslední: horolozecká výstroj NENÍ v Praze NUTNÁ. Moc s tebou souhlasím. Ale to také znamená, že je možná, nebo už neumím česky? Dokáži připustit tvoje výhrady k společenskému dress code na plesech atp., ale tohle? K tomu by přece elegán tvého typu neměl mít potřebu se snížit: kritizovat obyčejňáky! Muže (před)posledního fin de siecle by asi více zajímalo, co se děje v kruzách jeho, či vyšších, ne nižších...?
    Jinak by tě, myslím si, mohla zajímat tato reakce těch vyšších kruhů. Kočky mi vždycky přišly elegantnější než člověk...

    Pac a pusu

    jon

    OdpovědětVymazat
  49. jo a nic proti nikomu! ALE:
    Komentáře typu, že každému nezáleží tak moc na tom jak vypadá jsou přeci absolutní totální nesmysl!!!

    Při těchto komentech vždy vzpomenu na to řekla Anna Wintour v dokumentu Záříjové čislo.
    Bylo to trochu nějak jako: Každý kdo modu ignoruje nebo ji neřeší se pouze bojí, že do ní nepatří.....no ..M*

    OdpovědětVymazat
  50. Už aby začal semestr, viď, Víťo.

    Btw.: Ta fotka u lanovky - nad tou máme jásat, nebo jak? Jako že šla pani na ledovec v džínách, jo? Kůl, jo? Nebo jak? Nějak se v tom ztrácím a nerada bych si uřízla vostudu, snad chápeš. Na ledovci, viď, nebo u lanovky, viď, na vejletě, viď, prostě svízel na svízel!

    A zase po stý prvý: OPRAV si hrubky, jo? Nebo jako nevim teda. Ale ty mi rozmíš, neb tě taky séře, když někdo nerespektuje normu, viďžejo. Ale zase jako vim, že na FFUK studuješ němčinu, a to neni zasejc čeština, viď. Tak teda možná tam ty hrubky nech, dyk je to docela pokrokový takový. Bych řekla.

    Jo a, viděla sem v HM overálek pro chlapiska, tak sem si na tebe vzpomněla. No fakt trendy teda jako, viď, Marťo Gůlitly! Prostě sexy-trendy-kůl, co na to Čecháčci eště nedorostli.

    No a preventivně sem si "svoje kecy" nacpala víš kam, sem si řikala, radí to fešnista, viď, tak co bych to nevyzkoušela. A jako docela mi to sluší, jako dííík!

    A vzkaz pro Či ko: jako bejt tebou, tak SEM nestrkám čumáček. Nebo se chceš houpat línou chůzí po nábřeží? No jako zvaž to!

    OdpovědětVymazat
  51. Veroniko: asi jsem se do tebe zamilovala.

    OdpovědětVymazat
  52. Studium na filosofické fakultě studenty opravňuje k tomu, aby chodili v horolezecké výstroji a když v ní já nechodím, tak se na ostatní hned dívám skrz prsty? Vždyť jde o budoucí magistry, doktory, profesory a podobně. A že neznají alespoň základní společenská pravdila je smutné. Proč dnes lidé dbají jen na své pohodlí? Já doma rád chodím jen v trenkách a županu, protože je mi to pohodlné. Ale na ulici v tom nechodím. Do vinohradu nosím montérky a pevné boty, ale po Praze bych v nich nechodil, protože mamka mě naučila rozlišovat oblečení podle příležitostí, k jakým je nosím. Připadal bych si jako buran a ignorant pravidel civilizované společnosti.

    Neřeším je, řeším jejich oblečení, respektive proč si vzali do města to, co patří do hor nebo do lesa. Zkus si představit chlapa v obleku nebo ženskou v koktejlkách a botách na podpatku, jak v tom jdou lesem nebo si tu štrádují na Sněžku. Asi by sis ťukal na čelo. A takto se já dívám na oblečení těchto lidí.

    Když se fotím na blog, tak v tom, co mám ten den na sobě. Ale mysli si co chceš.

    Veronika: Ne, ta fotka tu není proto, abyste jásali nad jejími džíny. Je tu pro ukázku horolezeckého oblečení použitého k jeho účelu. Jako kdybych sem dal fotku lidí v plavkách ležících na Václaváku a na pláži. Rozumíme si? ;)

    OdpovědětVymazat
  53. Tak ještě jednou. Džíny NEJSOU horolezecké oblečení. N E J S O U. Džíny jsou dejme tomu volnočasové, nikoli však horolezecké oblečení.

    Potkat na Sněžce turistku v žabkách nebo ve střevíčkách na středním podpatku není až tak vzácné, jak by si kdo mohl myslet. Když tam jede lanovka :)

    OdpovědětVymazat
  54. Vždyť víš, že o džínách to není... ;)

    OdpovědětVymazat
  55. Jasně. Ať si každý nosí co chce. Ale ať se pak nikdo neuráží, když se druhý diví proč chodí po městě v horalské výstroji! ;-)

    OdpovědětVymazat
  56. vítězslave - tak o čem to je? o botách? baťozích?

    ale vážně, chtěla bych to vědět. PROČ bych si měla ťukat na čelo, když uvidím někoho v obleku sápat se na sněžku? proč? protože to není běžné? mám všechno 'nenormální' odsuzovat? nebo se mám řídit módními pravidly z doby, jejíž společenská pravidla jsou už dávno pasé?

    OdpovědětVymazat
  57. Ti lidi všichni dohromady jsou oblečení pohodlně, chodící funkční boty, nějaké kalhoty, flízka, větrovka. Možná to není podle posledního výkřiku módy, ale je to praktické, pohodlné, na celodenní chození funkční.

    Výjez lanovkou na ledovec a následně procházku po něm považuju za podobně náročnou akci, jako celodenní chůzi po pražských památkách. Lidi u lanovky nemají nic horolezeckého :)

    Horolezec je takový jedinec, co se vyskytuje na kolmých stěnách, bývá obklopen lany, mívá helmu... a tak. Koukni do nějakého časopisu pro muže na obrázky.

    OdpovědětVymazat
  58. marcela*** - taky nic proti nikomu, ale...fakt? fakt si myslíš, že lidi, co je jim jedno, co si na sebe oblíknou, k tomu dospěli jenom skrz mindrák, že nikdy nebudou takový fashion insideři jako anna wintour?

    OdpovědětVymazat
  59. Studium na filosofické fakultě (stejně jako studium na jakékoliv jiné fakultě) studenty opravňuje k tomu, aby chodili v tom, v čem chtějí. Když prostě chtějí raději číst knihy, než Vogue, neřeš.

    Jinak na FF mám hodně kamarádů, jejichž osobnosti a inteligence si vážím natolik, že když s nimi debatuju nepotřebuju jim pohejtovat oblečení. Chci s nimi prostě mluvit a vím, že když je potkám na maturitním plese střední školy, budou mít všichni oblek.

    OdpovědětVymazat
  60. Že vy ze mě hned děláte někoho, kdo soudí lidi podle oblečení? Já tu říkám, že mi přijde divné, že lidi chodící po Praze jsou stejně oblečeni jako lidé na alpském ledovci.

    OdpovědětVymazat
  61. No to mi teda řekni, co to teda děláš když to není souzení lidí podle oblečení ?!

    Jinak Víťo prosím tě nemohl bys nás odkázat na nějaký předepsaný (ne sto let starý) dresscode do města? Nějak nevím, že by něco takového existovalo. Případně by nám mohla poradit tvoje maminka, když tě tak hezky vychovala. Co chudák vlastně říká na pyžamka a kabelky? To jí asi vstávaj vlasy hrůzou co?

    OdpovědětVymazat
  62. Marcela vyniká obzvláštní pitomostí.

    OdpovědětVymazat
  63. Jejda, tak toho Vítka nechte. :-) Je jasné, že když tedy vlezu na fashion blog, tak asi nemůžu očekávat, že autor se bude rozplývat nad Rejoice a spol... Navíc autor blogu píše tak mile, že i kdybych ty zatracované kostkáče sama nosila, tak se urazit nemůžu. Jinak bych Ti, Vítku, přála vyrazit k PřF MU, stačí vlést na zastávce před fakultou do šaliny a je to jak reklama na Rejoice, Northface apod. Doporučuju udělat si pod Špilas výlet, to bys čubrněl. :-D

    J.

    OdpovědětVymazat
  64. Anonym 0:36: Asi sis toho nevšimla, ale poukazuji na to, že lidé v Praze nosí to stejné, co lidé, kteří se vypravili na vrchol tři tisíce metrů vysokého ledovce v Alpách. A to mi přijde zvláštní.

    "Pyžámko" jsem měl z recese na párty. Nevím, co je na tom nepochopitelného, už jsem to tu psal. A co myslíš "kabelkama" nevím. Žádné moje tašky ani zavazadla nekomentuje ;)

    V dnešní době se už snad ani nepředepisuje, co přesně do města nosit, ale je třeba rozeznat, co se kam hodí, ne? V pánských časopisech se objevují rady, co nosit nebo čemu se vyhnout. Trekové boty a rejoicky patří mezi to druhé.

    OdpovědětVymazat
  65. Protichemický gumový oblek je také praktický a také ochrání před nevlídným počasím, a když si dáte dýchací masku s filtrem, tak chrání i před znečištěným městským vzduchem, nechcete to zkusit v něm? :D

    OdpovědětVymazat
  66. :) delate neco urcite dobre protoze vzbuzujete emoce
    a to je v ceskych stojatych vodach fajn
    takze to nevzdavejte
    h.

    OdpovědětVymazat
  67. trochu mě mate to moudro z Vice magazínu, které cituješ, Víťo, v jednom komentáři („You know who else is more interested in comfort than what people think? Babies.).
    Pokud se většina české populace obléká špatně (pohodlně, nevkusně, neadekvátně), proč by mi mělo záležet na tom, co si o mém stylu tihle lidé řeknou? Proč se tento citát objevil zrovna na tomhle blogu je mi skutečně nejasné. Kdyby ses řídil tím, co si lidé myslí, se svýma mokasínama bys asi nepochodil a musel by sis koupit pohorky nebo tenisky. A to by byla škoda, protože by se ze společnosti vytratila potřebná rozmanitost. Ale chápu, že Vice je kůl, tak si tu větu jdu opsat do deníčku.

    OdpovědětVymazat
  68. pozastavovat se nad vhodností vítězslavova overalu je podle mě stejně netolerantní jako řešit "horozeleckou výstroj" ve městě. proč by si každý nemohl nosit, co chce, bez toho, aniž by si ostatní ťukali na čelo?
    kdyby se všichni ti 'burani ve městě' oblíkali 'stylově', kategorie stylových lidí by zanikla.
    je dobře, že vítězslav má odvahu si ten overal na sebe vzít, ale fakt nevidím důvod, proč by nám mělo připadat divné, že lze najít autenticky oblečené lidi v praze i alpách.

    vítězslave - takže autoritu určit, co je vhodné a co už ne, mají pánské časopisy?

    OdpovědětVymazat
  69. Dobrý den pane Ivičič.
    Dostala jsem se na váš internet z internetu těch deseti koček, jelikož je již delší dobu sleduji. A celkem sleduji i ten módní svět. Nebudu zastírat, že nejsem žena v letech, a tak je i možný, že mi občas něco unikne z těch nejnovjejších trendů, nebo jak se tomu na těch internetech říká. Nicméně jsem nepochopila, proč jste proti těm turistickým bundám a botám a kalhotám. Jak jsem se koukala na ty fotky, přšlo my, že na většině z nich jsou zralejší pánové a přišlo mi, že to některým i dost sluší. Pochopte, když jste pán v letech, tak většinou nesledujete nejnovější trendi. Proč tedy spíše neocenit tu dobře padnoucí košili, tu padnoucí kalhoty, i když jsou původně míněny na turistiku. Ale proč né, vždyť pánové vipadají jako turisté tak proč si nevzít turistické oblečení? Omluvte mé případné nepochopení, ale vážně mi přišlo, že to některým (ne všem) na těch fotkách docela sluší. A také by mě zajímalo, kde se to píše, že ty turistické do města ne. Promiňte, nemyslím to nikterak zle, opravdu mně vše o módě zajímá a sama bych se chtěla oblékat co nejvhodněji. A pro nás z menších obcí je to občas těžké to zjistit, co se má a co né. Děkuji.
    Přátelsky zdravím a děkuji za odpověď

    paní Schmüdová z Frýdlantu

    OdpovědětVymazat
  70. Vážená paní Schmüdová, vždyť nekritizuju, že lidé na fotky nemají oblečení podle nejnovějších trendů. V létě jsem byl na ledovci v Alpách a dole u lanovky jsem si vyfotil skupinku turistů, kteří se z něj právě vrátili - jsou to ty dvě poslední fotky. A proč? Protože měli stejné oblečení jako lidé v Praze. A já prostě nechápu, proč to nosit v centru Prahy, kde není třeba ani pohorek ani goretexové bundy. Mně to prostě připadá, jako kdybyste při náledí chodila po ulici v bruslích. Vypadá to prostě divně. Co si ke kalhotám, košili a svetru vzít třeba kabát a pohodlné polobotky?

    OdpovědětVymazat
  71. Jste kreténi. Když Áda na Módním pekle napíše o tom, jak je trekové oblečení hnusné, tak všichni jásají a přitakávají a když to napíše Víťa, tak je to povrchní debil, protože to hnusné trekové oblečení je přece pohodlné. Jděte někam...

    OdpovědětVymazat
  72. Paní Schmudová, nebojte. On se Víťa k názorové toleranci taky jednou prokouše a přestanou ho tolik dráždit podružnosti výše uvedeného typu. Zatím mu můžeme závidět, že jeho svět je pastelovo růžový, občas se sklouzne na duze, občas ho maj litl pony pošimrá ocasem na nose, prostě ráj, kde "peklo" znamená "treky na Staromáku".

    V normálním světě normálních lidí existují jiné vykřičníky.

    Toliko záviďme Vítkovi ty jeho a kochejme se "zpovědí dítěte svého věku".

    Jinými slovy: moc to hrotí :).

    OdpovědětVymazat
  73. To je nějaké dogma z komunismu, že nikdo nesmí vybočit z řady a všichni musí vypadat stejně? A hlavně aby to bylo praktické a pohodlné. Můžete v tom řídit traktor v kolchozu, i cupitat ve městě. Hlavně ne elegance, tak se oblékají jen nepřátelé z kapitalistického západu!

    OdpovědětVymazat
  74. "On píše o hnusných botách. Proč se nezabývá opravdovými problémy." Veroniko, toto je blog o módě, pokud sis toho nevšimla. Takže píšu o módě, oblečení, stylu a podobně. Kdybych psal pro iDnes, věnoval bych se jiné problematice, nemyslíš? Nevím, co je na tom tak nepochopitelného.

    OdpovědětVymazat
  75. Těch nechápavých je tu víc, Víťo. Z toho tvého článku jsem pochopila, že pražáci se oblékají jako horolezci v Alpách. A v tom s tebou souhlasím, to divné je.

    Mája

    OdpovědětVymazat
  76. Ta citace měla být moje věta?

    To už jsme v kraji za zrcadlem?
    Ani jsme nemuseli prolízt skříní?

    Jseš Králík a já Alenka?

    OdpovědětVymazat
  77. Veroniko - tímhles' mě fakt dostala.

    Mimochodem, taky tady tuhle větu nějak marně hledám...

    A když už jsme u té marnosti, já se reakce asi nikdy nedočkám?

    OdpovědětVymazat
  78. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  79. ať si každý nosí to co je mu libo. když má rád sportovní,trekové či outdoorové oblečení,tak ať. každému se líbí odlišné věci.díky bohu. jak by to vypadalo,kdyby všichni nosili stejnej styl? navíc si myslím,že na světě jsou mnohem důležitější věci než je oblečení.

    OdpovědětVymazat
  80. Když si chci koupit oblečení, které vydrží pár let (a ne jen do prvního vyprání), které má padnoucí střih a mně vyhovující barvu, tak musím do RockPointu nebo Hudy. Je to smutné, ale je to tak. A proto se horolezcům na české ulici nedivím. V předražených hadrárnách typu CA, HM nebo Orsay si nevyberu a trávit čas lovením v secondhandech a na ebay mi připadá divné: copak slušný neutrální kabát nebo sukně jsou ve 21.století něco tak exkluzivního, že se to nedá koupit normálně, bez složitého pátrání a lovení?

    OdpovědětVymazat
  81. Vaše starosti bych chtěla mít :)

    OdpovědětVymazat
  82. Ježiši, dyť ty lidi na fotce jsou evidentně turisti, který toho nachoděj po městě skoro jako někdo na horách. To chce studenej obklad na čelíčko a poustit si nějakej hezkej film.
    Mimochodem právě se koukám na Doctora Who - to je britský seriál - a tam ty lidi chodé v džíných a mikinách úplně stejně jako my. To zas autor článku objevil Ameriku...

    OdpovědětVymazat
  83. Souhlasím s tím, že takhle vypadá převážná většina turistů, kteří celý den chodí po některé z metropolí. Souhlasím s tím, že na českých ulicích je k vidění velmi málo stylu. Ale na druhou stranu souhlasím i s tím, že v českých ulicích chybí i tolerance...a tenhle nedostatek tolerance často drží ostatní lidi při zemi.

    OdpovědětVymazat
  84. Podle mého názoru bylo trekové oblečení vynalezeno za jistým konkrétním účelem a věřím tomu, že v katalogu firem zabývajících se jeho výrobou nenajdete fotky usmívajících se rodinek, jak se prochází po Václaváku, ale spíš usmívajících se rodinek, co si užívají lezení po kopcích. Strašně mě baví, jak lidi svojí lenost a nezájem schovávají za výroky typu "důležitější je pohodlí" a "my normální lidi máme jiné starosti".

    OdpovědětVymazat
  85. Když nad tímhle člověk může bejt asi jedině povznesenej ... To oblečení bych nenosila, nelíbí se mi, těm lidem nesluší ... ale co s tím? Nic.

    OdpovědětVymazat
  86. Markét a Terez - ok, pak tedy: nezájem o trendy a lenost trendy sledovat.

    Pokud TO jsou veličiny lidské osobnosti, o kterých vám s Víťou stojí za to uvažovat a PSÁÁÁT, je to váš boj a i jakási výpověď o vaší soukromý sociometrii. (Tu du du dum...)

    Ehm, lenost, říkáš!
    Nevzpomínáš si na jednu svojí fotku na svém blogu, kde se fotíš v křesle, s pokrčenýma nohama, na kterých můžeme všichni obdivovat protenkalou a DĚRAVOU černou fusekli? Doporučuju drobnohled nápravy zaměřit svým směrem, třeba zjistíš, že máš víc práce, než si myslíš.

    OdpovědětVymazat
  87. Veronika: Nemusíš přece nosit poslední trendy, stačí se obléct hezky. A nevím, proč pořád melete něco o veličinách osobnosti, našich problémech, sociometrii a podobných věcech. Toto je blog o módě, tak nevím, o čem jsi čekala, že tu budeš číst.

    OdpovědětVymazat
  88. Vítězslave, už jsem se smířila s tím, že na moje komentáře zřejmě reagovat nebudeš...nu což, utroustím si tu jen tak pro sebe takovou poznámku, že co se zdá jako hezké oblečení tobě, nemusí se tak jevit jiným, překvapivě.

    OdpovědětVymazat
  89. Tvůj blog čtu ráda, ale v tomhle s tebou nesouhlasím. Když jedu jako turista do zahraničí, kde vím, že budu celý den chodit, tak si prostě vezmu pohodlné oblečení. Nevidím na tom nic divného. Nic mě nepohoršuje na tom, že někdo nosí rejoicky, šusťákovou bundu nebo prostě jen zapadá do stáda. Naprosto souhlasím s jedním příspěvkem nahoře. Modní blogeři si stěžují jak je český národ netolerantní vůči jejich naprosto odlišnému stylu oblékání předpojatý(to narážím hlavně na tvůj styl oblékání) ale oni sami nejsou schopni respektovat oblečení jiných. Fakt nechápu celý módní peklo. Pro někoho je prostě oblečení druhořadé jako pro jiného vzdělání a dalšího velká kára před barákem. A co? To je horší člověk než ty?

    OdpovědětVymazat
  90. Milá Jájo, já nikomu přece pohodlné oblečení neodpírám. Někomu jsou pohodlné třeba vytahané trencle, ze kterých mu občas vykoukne franta. To by se ti také líbilo?

    Také nepíšu, že mě pohoršují šusťákovky a podobně. Nelíbí se mi, ale to sem tu nikomu nevnucoval. Mně přišlo divné, že má někdo potřebu chodit po Praze ve výstroji, která je nutná do hor, ale v Praze jí třeba není. Chtěl jsem na to upozornit a od čtenářů jsem čekal reakce typu: „jo, toto patří do hor, a ne do města.“ Vy jste namísto toho ovšem (tak jako to děláš ty) vyvodili, že jsem netolerantní, a že když má někdo rejoicky, tak je podle mě hned druhořadý.

    Když někdo dbá jen na svoje vlastní pohodlí, a dává okatě najevo, kde má zdvořilost a slušné vychování, tak ať se pak nediví, že to někomu přijde divné.

    A jak mluvíš o té (ne)toleranci, na kterou si bloggeři stěžují - Jedna věc je chodit po městě v horolezecké výstroji, a na ples nebo do divadla v džínách a tričku. Něco jiného je, když někdo kritizuje mokasíny bez ponožek, pánská „psaníčka“, tedy věci, které jsou všude běžné, jen ne u nás. To je ta tolerance, která tu chybí. Jestli to nechápeš ty a ostatní ani teď, tak už nevím, jak vám to mám ještě vysvětlit.

    OdpovědětVymazat
  91. Veronika: To víš, nikdo není dokonalej a i já mám někdy svoje horší dny:-) A nejde tady o nezájem o trendy a lenost trendy sledovat, ale o nezájem a lenost zabývat se svojí vlastní osobou

    OdpovědětVymazat
  92. Víťo prosím tě viděl jsi někdy horolezce? Ty si dokážeš protiřečit v jednom jediném příspěvku. Já nevim jestli fakt nechápeš co se ti tu všichni snažej říct nebo to jen děláš...
    Jinak mezi slušnost a zdvořilost bych zařadila věci jako slušně zravím, pouštím staré lidi a těhotné sednout, nefotím cizí lidi a nedávám je bez jejich vědomí na internet... nenosím bundu a pohodlné boty mi tam nějak nezapadá. Ale co ty máš svoji pravdu a nikdo ti jí nevyvrátí a i kdyby sis nakrásně někdy uvědomil co tu plácáš za nesmysly a jaký jsi pokrytec (oni ať jsou tolerantní k nám, my k nim být nemusíme) tak bys to stejně veřejně nikdy nepřiznal. Aspoň se má člověk nad čím (kým) zasmát...

    OdpovědětVymazat
  93. Já opravdu nechápu některé komentáře.. :D Ano,jistě, někteří lidé mají rádi pohodlné oblečení, ale existuje i spousta jiného oblečení, o kterém se dá říci, že je pohodlné. Já například, když jsem byla v Londýně, kde jsem celý den chodila po městě, jsem na sobě neměla ani jeden den rejoicky, opravdu. A navíc spousta lidí nosí rejoicky normálně třeba do školy, jako třeba u nás na škole ( a to chodím na gymnázium..). A jestli jsem někoho pohoršila tímto komentářem, tak se hluboce omlouvám, já jsem přeci jen ještě malá.. :))

    OdpovědětVymazat
  94. Většina populace chodí normálně oblékána. Ale je zde menšina, která chodí v horolezeckém a dle mínění této skupiny je jejich styl naprosto normální. A pak je zde menšina, která chodí v tom, co jim H&M (a jiné firmy) naservíruje jako super módní a i dle mínění členů této menšiny je to naprosto normální... Pravá pr*del nastane, když se tyhle skupiny začnou hádat, která z nich je víc divná ;)
    Nejdivnější je, když si člověk ráno natáhne rejoicky, k tomu si vezme modré boatshoes, a jde si koupit norkové mýdlo...

    OdpovědětVymazat
  95. tak těm lidem ukažte, jaké pohodlné a kvalitní oblečení si mohou koupit, aniž by se jejich kroky stočily do prodejny sportovního oblečení.. Pokud Vám vadí, jak se lidé "nevhodně" oblékají, šiřte osvětu, dejte jim nějaké rady, tohle přece k ničemu nevede

    OdpovědětVymazat
  96. Anonym 13:43: Vždyť ty víš, co tím "horolezcem" myslím. Já chápu, co chceš říct, ale nesouhlasím s tebou. Ty ale nerozumíš mně. Vy máte svoje pravdy a pohodlí je u vás podle všeho nade vše, ať u toho vypadáte jakkoli. Já naopak zastávám názor, že civilizovaný člověk si je vědom různých okolností, kterým odpovídá různé oblečení.

    Když hraješ fotbal, vezmeš si k tomu patřičný dres a kopačky. Když lezeš do hor, vezmeš si k tomu patřičné oblečení a trekové boty. Ale brát si to stejné oblečení i do města? Chodit po městě ve fotbalovém, lyžařském, hokejovém nebo co já vím jakém oblečení je prostě zvláštní. Sport jako sport.

    Je toto netolerance?

    OdpovědětVymazat
  97. to není ani tak jako netolerance jako demence... sám snad vidíš rozdíl mezi hokejovým oblečením a šusťákovkou ne? Jestli ne a opravdu jsi přesvědčený, že to co mají ti lidé na fotkách je stejně specializované oblečení jako hokejová výstroj tak už fakt nemám co bych řekla, protože se fakt nedomluvíme. A neříkej prosím že my nějak vypadáme a podobně. Já takhle oblečená nechodím jen jsem narozdíl od tebe tolerantní...

    OdpovědětVymazat
  98. Demence je to možná v tvém případě. Rozdíl samozřejmě vidím, ale ať to vypadá jak chce, pořád je to funkční sportovní oblečení vyrobené k určitému účelu - túry v lesích a horách. Mají tě tam ochránit před deštěm a větrem, mají jasné barvy, aby tě mohli najít, kdyb se ti něco stalo, boty jsou pevné, aby pevně držely kotník a mají tlustou podrrážku se vzorkem, aby zvládly různé povrchy, atd. Věř mi, že ve městě toto zvládne i trench coat (chceš-li "baloňák") a polobotky nebo kotníkové boty (u pánů).

    OdpovědětVymazat
  99. Jestli sis toho všimla, srovnávám tu oblečení lidí na alpském ledovci, tedy v prostředí, pro jaké byly toto oblečení a obuv vytvořeny a skutečnost, že úplně to stejné nosí lidé v Praze - ve městě, kde to vypadá nevhodně a divně a navíc ho vůbec není potřeba. Prostě je to sportovní oblečení s určitou fukncí a tak je podle mě divné je nosit k jiným věcem. Chápeš to moje přirovnání? Nepíšu tu o tom, jak se mi rejoicky nelíbí, ale že je pro mě nepochopitelné, když je někdo nosí ve městě.

    OdpovědětVymazat
  100. Já nechápu proč mě tady někdo musí řešit! Běžte si užívat vlastního života!

    OdpovědětVymazat
  101. Víťo, my sme si dobře všimli, co píšeš. Asi volíš věty tak moc nešťastně, že si to 99 % čtenářů vyloží jinak, nežs plánoval.

    A nebo toho na sebe mezi řádky napráskáš tolik, že ti pak rozum zůstává stát (ahá!).

    Že se ti rjce nelíbí na kočičích hlavách, to dávno víme. A?

    OdpovědětVymazat
  102. Hmm, zajímavé téma. On je především rozdíl, zda je dotyčný turista, který si do města jen "odskočil" nebo tak chodí 365 dní v roce. Sama to mám tak, že preferuju elegantní módu, dbám o sebe, mám ráda podpatky, sukně, sáčka, atd. Ale pokud jedu na dovolenou na Šumavě a cestou se stavíme do Prahy nebo jiného města, pravděpodobně mě uvidíš v podobném sportovním oblečení, ve kterém jsem ještě před hodinou sbírala hřiby v lese - rifle, tenisky nebo sandály, tričko nebo sportovní softsheelová bunda. Zkrátka oblečení, jaké má turista do přírody, který si odskočil na dobré kafe do kavárny a procházku po městě a ve svém báglu zrovna žádné jehly ani sukni nemá. A kdyby mi v tu chvíli někdo řekl, že jsem buranka, od srdce se mu zasměju. Já miluju módu a ráda dobře vypadám, ale nikdy, nikdy jí nebudu otročit ;)) Jenny

    OdpovědětVymazat
  103. Móda má být zábava, někdy se z ní ale stává nemoc. Obvykle se to projevuje vyděšeným zvoláním "PROČ, PROČ, PROČ?!?!?!" vždy, když vidím někoho, kdo na módu kašle:)

    Nezapomínejme prosím, že je to pořád jenom oblečení.

    OdpovědětVymazat
  104. Věřím, že todle je taky pohodlný

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150379872770148&set=a.10150379871165148.409132.163901945147&type=1&ref=nf

    Přemluvím strejdu, ať takhle začne chodit do města. Co by ne, dyť nejen ridžojsáci a lesany můžou být v pohodlí!

    OdpovědětVymazat
  105. Podívejte, turisté můžou vypadat i takhle ;)

    http://booneedsnewshoes.blogspot.com/2011/09/londyn-2-cast.html

    OdpovědětVymazat
  106. Věřím, že todle je taky pohodlný

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150379872770148&set=a.10150379871165148.409132.163901945147&type=1&ref=nf

    Přemluvím strejdu, ať takhle začne chodit do města. Co by ne, dyť nejen ridžojsáci a lesany můžou být v pohodlí!

    OdpovědětVymazat
  107. Myslím, že zakopaný pes je někde jinde. Všichni snad chápeme, že do divadla bychom měli jít slušně oblečeni a rozumím, že je tedy ne úplně skvělé když do města chodíme jak na hory. Na druhou stranu ale nezastávám názor, že se dá levně, vkusně a pohodlně obléci, rozhodně ne do města. Problém je, že jak známo se pro náš trh šidí mnoho a mnoho výrobků, také oblečení a obuv. Sehnat hezké, kožené, tvarované a cenově přijatelné boty, ve kterých by člověk bez újmy vydržel chodit celý den (dejme tomu jako turista) je úkol v Čechách naprosto nadlidský. Sama jsem z toho občas naprosto zoufalá, takže chápu, že lidé, kteří tohle nechtějí řešit jdou a koupí si trekové boty, protože alespoň něco vydrží a dá se v tom chodit. Boty miluji, a o to více jsem si vědoma jaký je problém dohledat v českých obchodech něco nositelného a vkusného, natož kvalitního, aby to nestálo 10 000. S oblečením je to lepší, protože argument sekáčů je velice pádný, sama je mám moc ráda a když se dobře vybírá, najdou se kvalitní skvělé kousky za pár korun dokonce s bonusem- vidíme, jestli danný kousek přežije několik praní :). A co se tolerance týká, tak to je trošku mimo mísu. Nejde přeci o netoleranci, jen konstatování, že je škoda, že na to lidé kašlou. Ono by to chtělo změnit přístup naší drahé vlády k obchodování, abychom získlali možnost dovolit si kvalitní oblečení a obuv v rámci našeho platu, což je momentálně velice komplikované.

    OdpovědětVymazat
  108. souhlas s 13:04, sehnat boty, co něco vydrží, je děsné, a i když si koupíte sportovní za velké peníze, stejnak taky prd vydržej.. tak jsem si koupila Steelky, chození blátem,po dlažbě, trávě,ve vodě do 10 centimetrů mi už nedělá sebemenší problém, a že se někomu nelíběj, to už je problém jeho, hlavně že mám nohy v suchu:D

    OdpovědětVymazat
  109. Mne sa teda to oblecenie na turistoch vobec nezda horske.
    Ale ked tak kukam na Vitovo telicko v tielku a kratasoch, je mi jasne, ze v zivote ziaden kopec nevyslapal, takze absolutne netusi, v com sa chodi na hory. Budme preto zhovievavi :-)

    OdpovědětVymazat
  110. Anonym 13:04 - Děkuji. Jsem rád, že alespoň někdo tu umí číst ;)

    OdpovědětVymazat
  111. strasne sa smejem.... strasne ma bavi tato tvoja obsesia horolezeckymi vecami v CR.... a mas pravdu! :]] posledne 3 fotky ma zabili.... :]]]

    OdpovědětVymazat
  112. Zdravím! Trochu mě rozesmutňuje, že na českých ulicích potkávám lidi v nevkusných "uniformách", kteří nepřemýšlí o tom, co mají na sobě. Pro mě oblečení mimojiné představuje i způsob, jak ukázat světu kdo jsem, vyjádřit nějaký názor, vkus, estetickou preferenci. To u nás chybí. Ale myslím, že na FF je to přesně naopak. Jasně, lidé tam nechodí jako z Vogue, vždyť by to bylo komické! Nevadí mi, že má někdo rád punk nebo etno. I to může vypadat stylově, pokud to ten dotyčný umí nosit. Rozhodně lepší, než si hát na něco, co nejsem.

    OdpovědětVymazat
  113. asi takhle.

    rejoice se mi osobně líbí, jen se to musí umět nakombinovat. já jsem "rejoicky" nosila ráda a přestala jsem jen díky týhle úplně nepochopitelný agresi vůči této značce. troufám si tvrdit, že více než polovina tebou vyfocených lidí jsou turisté.

    ano, lidi v čechách se neumí oblékat, tak to jednou pro vždy vezměme v úvahu a vykašleme se na tyhle věčné diskuze.

    a jestli ti to tak vadí, tak odjeď do Paříže, nebo někam, kde se sice lidi oblékají dobře, ale brzy poznáš, že čr má něco do sebe.




    to je výlev panečku.

    chytil mě stesk asi...

    OdpovědětVymazat
  114. Kultura odívání u nás je děs a hrůza. Ano, je to možná povrchní, ale stejně jako si na snídani nedám vepřo-knedlo, nejdu po městě v pohorkách/trekovkách, protože "jinýpohodlnýbotyasineexistujou". Estétovo oko úpí, pěkně oblečný je středem pozornosti, až by se čumilové v šusákovce měli zamýšlet raději sami nad sebou. A pokud něčí maminka chodí stejně - ukažte taky mamince někdy nějakej sportovní katalog. Ti lidi tam taky nesedí v Café při Vltavě.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  115. Jak mi vyprávěla maminka o svém dědečkovi: Žil na vesnici, v bídě... A přesto když se o víkendu usedalo k obědu, dědeček, který pracoval jinak celý den na zahradě a okolo domu, se umyl a oblékl si vždy čistou košili! Po obědě se zase převléknul a vrátil k práci...

    Takže já se také ptám: PROČ? Nejde tady přece o dodržování módních trendů, ale o základní kulturu oblékání a trochu etiky...

    Další příklad za všechny: I když jsem byla v pubertě a mému šatníku vévodilo "bohémství", padala jsem do mdlob ze spolužáka, který šel do Národního divadla oblečený jak do hospody.

    OdpovědětVymazat
  116. Sice se hlásíš na školu do Berlína, ale si úplně, ale úplně tupej :D Sebevědomý kretén, které si myslí, že ON je ten někdo a ostatní by mu mohli ... :)

    OdpovědětVymazat
  117. Někteří to berete tak (jestli to správně chápu), že kostičkované kalhoty jsou normální, na turistiku. Dobře, na turistiku ano, ale nějací lidé "rejoicky" nebo rifle a nějaké velmi vtipné triko, nosí pořád. Nelžu! Vy jste si toho nevšimli?
    Ale já jsem na druhou stranu ráda, že téměř všichni si oblíbili tuto kombinaci a jdou s davem(a kdo ten dav "založil"?). Protože potom nám, odvážlivcům umožňují vyniknout.

    OdpovědětVymazat
  118. Děláš si srandu? :D Jako co by sis vzal na sebe ty..?! Jedeš na výlet, třeba na několik dní, nechceš s sebou tahat moc věcí, potřebuješ vydržet dlouho v botách.. Asi nepojdeš v nejlepších džínách a botech, ne? A co se týče toho, že v Praze není žádná hora.. My jsme třeba se školou jeli na několikadenní výlet, kde byla i horská turistika a zároveň i prohlídka Prahy.. Mám si s sebou jak debil brát krosnu s hadrama navíc jen proto, abych vypadala stylově a neurážela tebe a tobě podobný? Shit!

    OdpovědětVymazat
  119. "Mám si s sebou jak debil brát krosnu s hadrama navíc jen proto, abych vypadala stylově a neurážela tebe a tobě podobný?"

    Sama jsi to řekla. Tento článek není o tom, že se mi trekové oblečení nelíbí, že mě uráží nebo že někoho odsuzuji. Jde o to, že jsou lidé líní slušně se obléci.

    OdpovědětVymazat
  120. Drahý Víťo, obyčejně tu nic nekomentuji, ale tohle mi prostě nedalo. Sice už nejspíš píšu s "křížkem po funuse", ale věčně tu kážeš po toleranci, tak určitě trochu té tolerance dopřeješ i mně, abych tu vyjádřila svůj názor. Docela by mě zajímalo, ty samozvaný vládče (nejen) módního světa, kde bereš tu drzost, abys lidem určoval, co/kdy/kde a jak mají nosit, když se sám ohrazuješ vůči úzkoprsosti okolí, když se někdo náhodou otře nevybíravým slůvkem o nějaký tvůj nový trendy overal. Došlo ti třeba, že nejenže ti "turisti" nemají na oblečení, které by lahodilo tvému oku, ale že mají i jiné starosti, než shánět nějaký cenově přístupný dress code, když jdou nakoupit do sámošky? Možná, že nemají 20 hodin denně na řešení blbostí, možná chodí do práce, možná mají děti, možná mají milion starostí, které nemá takový fracek, jako jsi ty, který má evidentně pocit, že má odžito natolik, aby mohl soudit ostatní. Jen tak mimochodem - dávají si ti "turisté" na své blogy tebe? Nejspíš ne, protože normální člověk tohle neřeší. Adios. Tereza

    OdpovědětVymazat
  121. Proč se všichni navážejí do FF v každém univerzitním městě :(? Já chodím do Olomouce a kolem mě je plno lidí, kteří nosí barevné batikované věci a celkově takový "přírodní" styl oblékání, ale myslím, že to k tomu studijnímu zaměření prostře patří a mě se ti bohémové strašně moc líbí...já se tak ale neoblékám, nosím spíše takové elegantnější oblečení,většinou sukně nebo šaty a džíny jen v krutých mrazech.

    Tak napůl s tebou souhlasím, možná by to turistické oblečení šlo vychytat trošku lépe, každopádně ale pokud se někdo cítí pohodlně a dobře v džínách a šusťákovce, proč ho za to kritizovat? Jako jsem taky někde v komentářích četla, musím potvrdit, že to není záležitostí jen Prahy, ale i dalších profláklých světových velkoměst a taky jiných národností. Francouzi jsou proslulí svým citem pro módu, proč jsem tedy styšela francouzštinu od podobně oblečených lidí v Londýně? S džín/mikiny/bundy/rejoicek se stala turistická uniforma a je přece jedno, kam si ji vezmete ne?

    Možná se teď do mě pustíte, ale opravdu si myslím, že pěkné oblečení není jen záležitostí peněz...i třeba u obyčejných vietnamců můžete koupit skvělé věci za skvělou cenu a mnohdy i s větší kvalitou než v "proslulých" značkových obchodech, stejně jsou na tom i sekáče, kde se dá taky vykouzlit krásný outfit.

    Nenavážejte se do Víti, každý má přece právo na svůj vlastní názor, ať už se vám líbí nebo ne...

    OdpovědětVymazat
  122. omlouvám se za pravopisné chyby, kterých jsem si nevšimla :D

    OdpovědětVymazat